Tijdelijk Museum

Op 17 November 2019 viert onze regio in Midden-Limburg 75 jaar bevrijding. Ter gelegenheid hiervan organiseren wij een bijzondere tentoonstelling, waarmee wij u een beeld schetsen van "waat woore det väör men". Dit tijdelijk museum  richt zich op de bezetter en de bevrijder, die actief waren in de laatste maanden van de oorlog in het zuiden.

Sniper - 46 Royal Marine Commando's

Wat kunt u verwachten ?

Wij tonen meer dan 50 volledig aangeklede etalagepoppen met authentiek materiaal. Iedere pop heeft zijn eigen persoonlijke verhaal gelinkt aan onze regio. Zie het eerste voorbeeld verder op op deze pagina. Unieke foto's en filmbeelden uit de regio, onklare wapens en munitie, aangevuld met persoonlijke verhalen en gebruiksvoorwerpen van onze bevrijders.

Materiaal van de Britse eenheden : 51st Highland Division, 15th Scottish Division, 4th Armored Brigade, 7th Armored Division, 11th Armored Division, 79th Armored Division, 49th Infantry Division, 53rd Welsh Division,Royal Marine Commando & 6th Airborne Division plus de eenheden van het Britse 8th en 12th Corps en de Royal Air Force.

Ook de Amerikaanse 75th Infantry Division en het 772nd Tank Destroyer Battalion en the United States Air Force komen aan bod.

Ook beschikken we over materiaal van Duitse zijde. Eenheden van de Luftwaffe FLAK, Wehrmacht en Fallschirmjäger komen aanbod.

Al deze eenheden waren op enig moment actief in de regio tussen de Maas en de Noordervaart, en het Kanaal Wessem - Nederweert tot Baarlo. 

Waar en wanneer?

De expositie zal openen op 14 september en zal gedurende 3 maanden open zijn voor publiek. Op 15 december  sluiten wij de deuren.

Gedurende deze periode zijn wij op zaterdag en zondag geopend.

Wij openen om 10:00 onze deuren, om 16:00 sluit zowel de kassa als de keuken en om 16:30 is het museum gesloten.

Op last van de brandweer mogen wij maximaal 100 bezoekers toelaten. Als dit aantal is bereikt vragen wij u even te wachten of om later terug te komen. Wij hopen dat u hiervoor begrip heeft en dit ook respecteert.


Het tijdelijke museum zal centraal in Heythuysen worden ingericht bij Rijksmonument Boerderij Elshof aan de Walk 23 in Heythuysen, met parkeergelegenheid bij het gemeentehuis op loopafstand.

Daarnaast trachten wij het weekend van 16 en 17 november in een feestelijk jasje te kunnen steken in combinatie met voertuigen, muziek en een speciale delegatie schotse veteranen.

Hieronder ziet u het gebied wat ons museum onder de aandacht zal brengen.

Enkele preview foto's van ons museum

Wij tonen meer dan 60 mannequins in ons museum. Elke mannequin kent zijn eigen unieke waargebeurde verhaal wat in onze regio afspeelde in de periode van de bevrijding. 

Hier alvast een voorproefje.

Obergefreiter Heinz Kickruth

Eenheid: I Bataillon Fallschirmjäger Lehrregiment Hermann (Bataillon Fisher)


Heinz Kickruth behoorde tot het Fallschirmjäger Lehrregiment Hermann. Samen met zijn maat Kaspar Berghoff raakte hij begin oktober 1944 bij Vierlingsbeek afgesneden van zijn eenheid. Hij was enkele dagen afgesneden maar kon uiteindelijk toch bij zijn bataljon terugkeren. Op 31 oktober kreeg hij in Heythuysen de opdracht om met een patrouille naar Nederweert-Eind te gaan om daar het kanaal over te steken en Amerikaanse tanks aan te vallen. Het was een mistige ochtend en ze konden zich niet goed oriënteren. Toen de mist plotseling optrok bleken ze midden tussen een groep Amerikaanse tanks te staan. Wat er toen gebeurde was verschrikkelijk. Er ontstond een vuurgevecht waarbij diverse doden vielen. Heinz werd zelf krijgsgevangen gemaakt en pas in 1948 vrijgelaten.

Dit zijn onze Huisregels !


ROOKVERBOD,
Wij hanteren een algeheel rookverbod, ook op de binnenplaats! Roken mag achter de schuur bij de ingang

ETEN & DRINKEN
Wij vinden het gezellig als jullie bij ons wat komen eten en drinken, maar dit a.u.b. uitsluitend op de binnenplaats en onder de 2 afdaken. In ieder geval NIET in het museum gedeelte.

VIDEOBEWAKING,
Er is op eis van de verzekering continue een video bewaking waarvan de beelden worden opgenomen. Bij diefstal (of pogingen daartoe) en vernieling worden deze camera beelden gedeeld met Justitie / Politie.

NIET AANRAKEN,
Wij vragen U vriendelijk onze spullen en ook de vitrines niet aan te raken.

'NAZI SYMBOLEN'.
Ons tijdelijk museum is volledig opgezet uit historisch oogpunt en met deze reden zijn 'nazi symbolen' gewoon zichtbaar.

PRIVÉGEDEELTE,
Ga niet op onze privégedeeltes, anders dan met toestemming van de bewoners van het pand.

Tevens: Iedereen die het museum betreedt geeft de Stichting toestemming voor het maken van video-, foto- en/of geluidsopnamen. Hierop kunt u als bezoeker mogelijk op worden vastgelegd. Stichting Bevrijders 1944 kan dit materiaal publiceren ten behoeve van verschillende doeleinden. Indien niet gewenst dient dit vooraf bij de entree van het museum kenbaar gemaakt te worden.