Tijdelijk Museum

Op 17 November 2019 viert onze regio in Midden-Limburg 75 jaar bevrijding. Ter gelegenheid hiervan organiseren wij een bijzondere tentoonstelling, waarmee wij u een beeld schetsen van "waat woore det väör men". Dit tijdelijk museum  richt zich op de bezetter en de bevrijder, die actief waren in de laatste maanden van de oorlog in het zuiden.

Sniper - 46 Royal Marine Commando's

Wat was er te zien ?

Wij toonde meer dan 60 volledig aangeklede etalagepoppen met authentiek materiaal. Iedere pop had zijn eigen persoonlijke verhaal gelinkt aan onze regio. Zie het voorbeeld verder op op deze pagina. Unieke foto's en filmbeelden uit de regio, onklare wapens en munitie, aangevuld met persoonlijke verhalen en gebruiksvoorwerpen van onze bevrijders.

Materiaal van de Britse eenheden : 51st Highland Division, 15th Scottish Division, 4th Armored Brigade, 7th Armored Division, 11th Armored Division, 79th Armored Division, 49th Infantry Division, 53rd Welsh Division,Royal Marine Commando & 6th Airborne Division plus de eenheden van het Britse 8th en 12th Corps en de Royal Air Force.

Ook de Amerikaanse 75th Infantry Division en het 772nd Tank Destroyer Battalion en the United States Air Force kwamen aan bod.

Ook beschikten we over materiaal van Duitse zijde. Eenheden van de Luftwaffe FLAK, Wehrmacht en Fallschirmjäger kwamen aanbod.

Al deze eenheden waren op enig moment actief in de regio tussen de Maas en de Noordervaart, en het Kanaal Wessem - Nederweert tot Baarlo. 

Waar en wanneer waren wij open?


De expositie vond plaats tussen 14 september 2019 en was gedurende 3 maanden open voor publiek. Op 15 december 2019 sloten wij de deuren.

Gedurende deze periode ontvingen wij 7246 bezoekers in ons museum !

HET MUSEUM IS NIET MEER OPEN

Hieronder ziet u het gebied wat ons museum onder de aandacht bracht.

Enkele foto's van ons museum

Obergefreiter Heinz Kickruth

Eenheid: I Bataillon Fallschirmjäger Lehrregiment Hermann (Bataillon Fisher)


Heinz Kickruth behoorde tot het Fallschirmjäger Lehrregiment Hermann. Samen met zijn maat Kaspar Berghoff raakte hij begin oktober 1944 bij Vierlingsbeek afgesneden van zijn eenheid. Hij was enkele dagen afgesneden maar kon uiteindelijk toch bij zijn bataljon terugkeren. Op 31 oktober kreeg hij in Heythuysen de opdracht om met een patrouille naar Nederweert-Eind te gaan om daar het kanaal over te steken en Amerikaanse tanks aan te vallen. Het was een mistige ochtend en ze konden zich niet goed oriënteren. Toen de mist plotseling optrok bleken ze midden tussen een groep Amerikaanse tanks te staan. Wat er toen gebeurde was verschrikkelijk. Er ontstond een vuurgevecht waarbij diverse doden vielen. Heinz werd zelf krijgsgevangen gemaakt en pas in 1948 vrijgelaten.