Nieuws

Op deze pagina houden we u op de hoogte van de vorderingen van onze tijdelijk museum.

Diorama Roggel bijna af !

Het diorama van de bevrijding van Roggel is bijna af. Het diorama toont de bevrijders van de 1st Gordon Highlanders, van de 51st Highland Division welke in de ochtend van 16 november 1944 het centrum van Roggel bereikte. Het diorama waar al meer dan 2,5 jaar aan is gewerkt door bevriende verzamelaar en hobby model bouwer Thijs Kaelen uit Haelen.
Nog een paar puntjes op de i en dan kan ook dit juweeltje richting Elshof getransporteerd worden.

Interview in HALLO magazine

Lees het volledige artikel hier : HALLO

Aankondiging aan de Walk !

Gisteren, 3 Augustus 2019 hebben we het het aankondigingsbord aan de Walk in Heythuysen, uiteraard bij onze prachtige locatie op Elshof.  Mocht je het bord zien maar nog niet weten waar Elshof lang... dan zit je dus goed.  Volg t.z.t. onze parkeer instructies op als je ons een bezoekje wilt komen brengen. Tot binnenkort !

Opbouw Museum in volle gang!


Ondanks de tegenslag van ons laatste bericht zijn wij vol op aan de slag met de opbouw van het museum. Het grootste deel van onze vitrines is geplaatst, de verlichting is klaar en over niet al te lange tijd kunnen we beginnen met het inrichten. Dat wordt nog een fikse klus ! Maar... we hebben nog even de tijd tot september.

Bekijk op de pagina Tijdelijk Museum de eerste beelden !


Subsidie aanvraag

Provincie Limburg afgewezen!

Gisteren werd dit nieuwsbericht geplaatst over de subsidieverlening ten aanzien van de viering 75 jaar bevrijding Limburg.
Hierin is te lezen dat 61 van de 109 ingediende projecten subsidie zullen ontvangen vanuit het totaal beschikbaar gestelde budget van bijna 2 miljoen euro.
Helaas valt ons project buiten de boot en voldoen wij kennelijk niet aan de wensen van het comité. De precieze reden zal nog volgen.

Wij zijn uiteraard zéér teleurgesteld dat deze beslissing is genomen. We hadden gehoopt ook te
mogen profiteren van dit ruime budget waar nu slechts 56% van de projecten van mag "snoepen".
Uiteraard wensen we alle projecten veel succes zodat we met zijn allen 75 jaar bevrijding kunnen
vieren en het een mooie herinnering achterlaat!

We proberen als stichting zoveel mogelijk vrije tijd en geld beschikbaar te stellen om het geheel tot
een succes te maken. Echter kunnen bepaalde deelprojecten alleen doorgang vinden met een extra
steuntje in de rug. Uw financiële steun is dan ook meer dan welkom, zeker nu!

Wie o Wie kan & wil ons helpen?

Wij zijn op zoek naar jaren 40 kinderkleding en schoeisel.

Wie heeft er iets liggen en wil hier afstand van doen (uit veiligheid kiezen wij niet voor bruikleen).
Om het verhaal van 'Opa' nog levendiger te maken zoeken we leuke kleren die correct zijn voor de periode 1944 / 1945.
Tevens zoeken wij schoeisel in diverse (kinder/tiener) maten en soorten. Van houten klompen tot kleine kinderschoenen, we kunnen nog van alles gebruiken.

Inzamel punt is in Roggel, Roermond of Beringe.

The Gordon Highlanders op bezoek


Op 8 februari ontvingen wij gepensioneerd Luitenant Kolonel G. McKen, vertegenwoordiger van de Gordon Highlanders Association.

Mr. McKen kwam speciaal vanuit Aberdeen in Schotland naar Roggel om samen te zitten en onze plannen te bekijken. De Gordon Highlanders vochten zowel in de 51st Highland Division als in de 15st Scottish Division tussen  november en december 1944 in onze regio.
In september kwamen wij in contact en werden onze plannen gedeeld. Daarop volgende dit bezoek.

Ons plan is te bekijken niet of... maar met hoeveel veteranen de Gordon Highlanders in november 2019 naar ons toe zullen komen.  Zoals het er nu naar uit ziet, zal 16 november in het teken komen te staan van onze Schotse bevrijder!

Blijf zowel onze website als Facebook goed in de gaten houden voor nadere informatie.

Niels Klompen aan de koffie met Gordon McKen

Gordon samen met Hugo Levels bij het monument van 3 gesneuvelde Gordon Highlanders in Kessel

Opa in de krant!

Op 1 februari 2019 verscheen onderstaand artikel in Dagblad de Limburger.
Met dank aan Remco Koumans & Jeroen Kuit

Eerste expositie 75 jaar bevrijding

Officieel geopend

Wethouder Wim Hermans heeft op donderdagavond 1 november 2018 de expositie 75 jaar Bevrijding officieel geopend. De expositie 75 jaar Bevrijding is van 1 november tot en met 31 december 2018. U bent van harte welkom om deze expositie tijdens openingstijden van het Huis van de Gemeente te bezoeken.

In november 2019 is het 75 jaar geleden dat de regio Noord- en Midden-Limburg is bevrijd.Ter gelegenheid hiervan richt de Stichting Bevrijders 1944 volgend jaar een tijdelijk museum in over de bevrijding van deze streek.
Deze expositie vindt in Heythuysen plaats onder de naam "Opa, waat woore det väör men?"

Om alvast een indruk te krijgen, kunt u een groot aantal bijzondere militaire items, gebruiksvoorwerpen en uniformen van onze bevrijders bekijken in het Huis van de Gemeente in Panningen. Uniek in deze expositie is het uniform gedragen door major Peter Taylor, hij heeft actief deel uitgemaakt van de bevrijding van Peel en Maas.

Presentatie aan comité

Comité Limburg 75 jaar bevrijding

Gisteren, 29 oktober 2018, waren we te gast in het prachtige Continium discovery center in Kerkrade, waar we aan het comité 75 jaar Bevrijding Limburg ons vergevorderd plan mochten presenteren.

Een belangrijk deel van de avond was dan ook om samen met de tientallen andere initiatieven te kijken of er connecties en lijnen uitgezet kunnen worden om zo gezamenlijk te zorgen dat de viering van 75 jaar bevrijding een prachtig samenhangend geheel wordt!Tijdelijke Expositie Peel en Maas

2 november tot en met 31 december 2018

Vandaag, 27 oktober, zijn wij druk in de weer geweest om in het huis van de gemeente van de gemeente Peel en Maas een tijdelijke expositie te plaatsen die 2 maanden zal blijven staan. Deze expositie zal vanaf vrijdag 2 november tijdens openingstijden gratis te bezichtigen zijn.
Dit is een uniek voorproefje op volgend jaar, de expositie "Opa, waat woore det väör men?" in Heythuysen en laat al een beetje zien wat u van ons kunt verwachten.


bezoek adres
Huis van de gemeente Peel en Maas
Wilhelminaplein 1, 5981 CC Panningen

Bekijk de actuele openingstijden op de website van Peel en Maas.
www.peelenmaas.nl

Het aftellen is begonnen!


14 September 2018... nog precies 1 jaar en dan openen wij onze deuren. 3 maanden lang kan ons tijdelijk museum bezocht worden in de weekenden.

Nog een jaar van organiseren, donateurs werven, subsidie regelen om alles rond te krijgen.

Éen ding is zeker, het zal een unieke ervaring worden.


Eerste drukwerk gereed !

Ook beschikbaar voor Download

Om ons initiatief alvast onder de aandacht te brengen hebben we besloten via Drukkerij Tonnaer een heel aantal flyers en posters te laten drukken met daarop alle benodigde informatie.

Wilt u ons doel ondersteunen en heeft u interesse in een aantal flyers, neem dan a.u.b. contact op met Jeroen, Eric of Niels.

Naast de gedrukte versie is via onderstaande button de flyer ook als PDF file beschikbaar. Dus, kent u mensen die op de hoogte moeten zijn van ons tijdelijk museum van 2019 ( ... en dat zijn er vanzelfsprekend veel !! ) stuur ze dan alstublieft onze flyer door.


Rabobank maakt expositie

'Opa, waat woore det väör men'

mede mogelijk

Heythuysen, mei 2018 - De Stichting Bevrijders 1944 ontvangt een bijdrage van € 1.250,- van Rabobank Peel, Maas en Leudal voor het opzetten van de tijdelijke expositie 'Opa, waat woore det väör men?'

De stichting is verheugd over de bijdrage zo laat penningmeester Eric Munnicks weten. "in 2019 vieren we dat we 75 jaar bevrijd zijn, een bijzondere mijlpaal. Wij willen dat bijzondere moment benutten om mensen een beeld te geven van welke mensen zich toen inzetten voor onze vrijheid nu. Dat doen we van september 2019 tot en met december 2019 met een tijdelijk museum in Leudal en daarmee hopen we 2.500 bezoekers te trekken. Het is mooi dat Rabobank Peel, Maas en Leudal het maatschappelijke belang van dit initiatief onderschrijft met een financiële bijdrage."

Frank van Hinsberg, Rabobank-ambassadeur in Heythuysen over de bijdragen. "Het 'ik doe met je mee fonds' is er voor nieuwe maatschappelijke initiatieven of initiatieven die leiden tot een nieuwe maatschappelijke dynamiek. Beide uitgangspunten gelden voor dit initiatief. Reden voor de commissie van ledenraadsleden die de aanvragen beoordeelt, om een bijdrage toe te kennen."

Waar blijven de bevrijders ?

Vanaf NU verkrijgbaar

Het tweede deel van de 3 delige serie, Waar blijven de bevrijders, beschrijft de bevrijding van de complete westelijke Maasoever in de maand
november 1944 en de aansluitende frontperiode aan de Maas en Vloedgraaf in december
1944. Voor het eerst worden de werkzaamheden van de Civil Affairs organisatie uitvoerig
beschreven. Tot op detailniveau per plaats.

Deze uitgave zal voor het merendeel bestaan uit uniek en nog nooit eerder gepubliceerd materiaal van zowel militaire zijde als van burgers. Er wordt getracht om van elk dorp en elke stad een beschrijving te geven van de frontperiode en bevrijding.

Kortom een uniek document voor Noord- en Midden Limburg!
Het boek werdt op 21 oktober 2018 gepresenteerd en is van af 22 oktober verkrijgbaar in de winkel.

De prijs bedraagt € 44,95 per exemplaar.

Bezoek voor meer informatie de website:

www.roermondinoorlog.nl


Ook de Duitse Fallschirmjäger hadden veel last van de slechte wegen en moesten
vaak improviseren om voorraden naar de frontlijn te krijgen. Archief Niels Klompen.

Gegevens over het boek:
- Gebonden uitgave van circa 650 pagina's A4 formaat.
- Chronologisch van opzet en de gehele frontperiode bevattend. Zo'n alomvattend boek
bestaat nog niet voor Noord- en Midden Limburg.
- Meer dan 450 foto's, ook kleurenfoto's.
- Dagboeken, correspondentie en interviews met 600 Duitse en Geallieerde veteranen.
- Circa 150 dagboeken van burgers geraadpleegd.
- Meer dan 300 War-diaries gebruikt.
- Circa 25 jaar onderzoek is aan de samenstelling van de boeken voorafgegaan.
- Uniek kaartmateriaal en luchtfoto's van de frontsituaties.
- Voor het eerst een duidelijk beeld van Duitse zijde gedurende de diverse operaties.

Stichting Bevrijders1944

vanaf heden officieel !

Op 29 maart waren Jeroen, Eric en Niels te gast bij notaris Mr. M.A.M. Kessels voor het ondertekenen van de notariële akte. Met het tekenen hiervan kunnen wij dan ook vol trots melden dat wij voortaan als 'Stichting bevrijders 1944' door het leven mogen. Onder deze noemer hebben we nu een officieel evenement in het leven geroepen.

Wij willen notaris Kessels dan ook zéér vriendelijk bedanken voor zijn hulp en medewerking !


De volgende stap is het zoeken naar sponsoren en donateurs; mensen die ons willen ondersteunen met het realiseren van onze missie. Mocht u tips of suggesties hebben, of een financiële bijdrage willen leveren neem dan a.u.b. contact met ons op. Alle hulp word zéér gewaardeerd.

LOCATIE BEKEND !

Boerderij ELSHOF in Heythuysen

Vol trots en vol vertrouwen delen wij dan eindelijk met jullie ... de prachtige locatie waar ons tijdelijk museum wordt ingericht: Elshof. gelegen aan de Walk in Heythuysen en centraal in 'ons gebied'.

Wij zijn zéér vereerd dat wij terechtkunnen in deze prachtige historische carré boerderij. Dit geeft natuurlijk een geweldige sfeer aan het geheel. Tevens is er parkeergelegenheid op loopafstand, bij het gemeentehuis.

Nadere info volgt uiteraard, maar voor nu... zijn wij superblij dat deze locatie rond is.

Unieke beelden op komst !


Op zoek naar nieuw materiaal voor ons tijdelijk museum stuitten wij recent min of meer per toeval op nieuw materiaal. Deze beelden zijn voor zover bekend nog nooit eerder gedigitaliseerd en gepubliceerd.
Ze zijn genomen in Heythuysen, Horn en Meijel en geven een kijkje in de oversteek van het kanaal Wessem Nederweert.

Tijdens ons tijdelijk museum zullen deze beelden worden getoond.

Christmas Greetings

and best wishes for 2018

Beste allemaal,

2018 wordt een belangrijk jaar voor ons. Er moet veel georganiseerd worden, de stichting wordt opgezet.
Dit alles om in 2019 een heel mooie expositie neer te zetten.

Blijf a.u.b. onze berichten delen, spreek het rond en help ons dit alles tot een geweldig en onvergetelijk succes te maken. Wij doen dit tenslotte niet voor ons zelf, maar voor iedereen die hier in geïnteresseerd is!

Namens de organisatie, een hele fijne kerst en een geweldig 2018 gewenst.

( Hier een greep uit de collectie kerstkaarten die in 1944 vanuit onze regio naar huis zijn gestuurd )

Blijf www.bevrijders1944.nl volgen voor nieuwe updates

Enkele kerstkaarten die vanuit onze regio aan het thuisfront werden gestuurd.

Sinterklaas in 1944

2nd Army - Army Group Royal Artillery

Ondanks alle narigheid komt onze goedheiligman ook in 1944 gewoon op bezoek bij de kinderen die zich naar behoren hebben gedragen.

Leden van de 2nd Army  waarschijnlijk AGRA ( Army Group Royal Artillery ) bezorgen deze Nederlandse kinderen een onuitwisbare indruk. 

De Britse Civil Affairs afdeling zorgde samen met tal van burgers voor een heel mooie ervaring.

Promotie vitrine

Gemeente Leudal

Op 10 oktober hebben Eric en Niels in de wachtruimte van de gemeente Leudal een vitrinekast geplaatst. Hierin ligt een hele mooie set van sergeant Tivey van het 5th Battalion Black Watch Highlanders, 153rd Infantry Brigade, 51st Highland Division.

Ons doel is om via deze weg alvast wat ruchtbaarheid te geven aan de tentoonstelling.

Mocht u een bezoek aan het gemeentehuis brengen, neem dan eens een kijkje.

UPDATE: Op 5 April hebben Eric en Niels de inhoud gewisseld voor een mooie set van de Kings Shropshire Light Infantry.