OVER ONS

Over ons, wie zijn wij


  75 jaar geleden vochten geallieerde troepen voor iedere meter grond;  grond die daardoor voor ons heilig is. Er wordt met regelmaat aandacht besteed aan het herdenken en aan zij die gevallen zijn. Dat is goed en dat zullen we ook moeten blijven doen. Maar, wie waren onze bevrijders... wat droegen zij... hoe zagen zij eruit... wat deden ze in momenten van rust... wat zeulden ze allemaal met zich mee in het gevecht? Vragen waar wij tijdens de tentoonstelling antwoord op geven. We schetsen een beeld door middel van persoonlijke items en foto's van soldaten die daadwerkelijk bij ons hebben gevochten.

Wij tonen originele uniformen, emblemen, persoonlijke gebruiksvoorwerpen, wapens en nog veel meer, afkomstig van zowel de bezetter als de bevrijder.
Samen beschikken wij over een zéér diverse collectie waarmee we nagenoeg alle aspecten van de strijd en de bevrijding kunnen belichten. Een speciaal woord van dank gaat uit naar iedereen die bijdraagt aan het succes van de tentoonstelling.

Alvast vriendelijk bedankt voor uw bezoek aan onze website. Wij hopen u te ontmoeten tijdens onze tentoonstelling.

Stichting bevrijders 1944

Niels Klompen

Roggel

In 1983 geboren in het Limburgse Roggel.
Als klein kind ontstond al vroeg de interesse in de geschiedenis om mij heen, met name de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Als 'klein menneke' vroeg ik de 'oren van de kop' van mijn opa en oma. Vele verhalen werden met mij gedeeld, al realiseerde ik mij later pas wat voor vuurtje aangewakkerd werd.   Er ontstond een passie voor het verzamelen van spullen uit die tijd. In het begin alles wat groen of koperkleurig was... later werd dit specifieker en ontstond een hele zoektocht naar periodiek materiaal uit de omgeving, liefst op naam of met een verhaal.

Toen pas, realiseerde ik mij dat...  als ik toen wist, wat ik nu weet... ik mijn opa andere vragen had gesteld. Vandaar de titel van de expositie "Opa, waat woore det väör men?".

In februari 2015 kwam er bij mij het idee groots uit te pakken voor de 75- jarige bevrijding. En ondertussen krijgt dit serieus vorm.

"Beantwoord dit museum de vraag "Opa, wat woore det väör men?" ? ... wellicht, maar het zou zomaar juist meer vragen op kunnen roepen en ook dan is het doel bereikt. Stel nu die vragen nu het nog kan."

Niels Klompen

Bezoek ook mijn persoonlijke website : www.51stHighland.com

Geboren (in 1959) en getogen in Roermond. De interesse in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is al begonnen in 1966 met het vinden van een Duitse helm in een bos in de Eifel (Duitsland). Vanaf dat moment ben ik actief geweest in de verzamelwereld van WO2. Jarenlang heb ik alleen maar spullen verzameld. De spullen met een persoonlijk verhaal kregen steeds meer mijn interesse. In 2002 ontstond het idee om een boek te schrijven over Roermond in WO2. Het eerste boek 'Van kazemat tot Kelderleven, Roermond 1940-1945' verscheen in 2007. Daarna schreef ik 'Wees op uw hoede, Roermond 1933-1940' en nu werk ik samen met Hugo Levels aan het tweede deel in de drie-delige serie over de frontperiode in Midden Limburg, van september 1944 t/m maart 1945. Het eerste deel van 'Waar blijven de bevrijders, september en oktober 1944' ligt inmiddels in de winkels. Het tweede deel wordt in de herfst van 2018 verwacht. Ook via deze site wordt u op de hoogte gehouden van de vorderingen omtrent de uitgave en kunt u een bestelling of reservering plaatsen.

Eric Munnicks

Roermond

Jeroen Peeters

Beringe

Geboren in het jaar 1976 in Tegelen, opgegroeid in Beringe. Ik luisterde graag naar verhalen uit de oorlog en kon er geen genoeg van krijgen. Na een keer met pap in Overloon te zijn geweest, wilde ik er alles over weten. Voortaan ging ik bijna ieder jaar terug naar Overloon, om mij samen met mijn broertje te vergapen aan de uniformen, geweren en tanks.

Een simpel item draagt zoveel geschiedenis in zich. Kon het item maar z'n verhaal vertellen. Een roestige bajonet, een stoffige helm of de distributiekaart van ons pap. Achter elk wapen, elk kledingstuk, elk document schuilt een man, een naam, een gezin, een leven. Deze voorwerpen zijn ons geheugen, onze geschiedenis... Lest we forget!

V.l.n.r : Niels Klompen, Eric Munnicks, Peter Rovers, Jeroen Peters, Nelly Rovers - Verhaegh