De Verhalen van Opa

Mijn naam: Richard Allers
Mijn woonplaats: Roermond / Remunj
Mijn leeftijd: 50
Naam geïnterviewde : Mijn vader Ad Allers
Leeftijd tijdens de bevrijding: 7
Woonplaats tijdens de bevrijding: Zwinderen in de provincie Drenthe (geëvacueerd)
1 ) Opa, waat woore det väor men? : Als kind dacht ik dat de bevrijders andere wezens waren in plaats van mensen. Tijdens het eten zag ik een jeep stoppen voor de boerderij waar wij verbleven. Toen zag ik voor het eerst 2 militairen met een donkere huidskleur. Mijn tante vertelde mij toen dat dat onze bevrijders waren. Later kwam ik mijn broer tegen die een half wit brood had gekregen en mij daar en stuk van gaf. Daar ik het niet gewend was vond ik het brood niet lekker. Enkele dagen later had mijn vader gezorgd voor transport terug naar Roermond. Tijdens de reis kwamen wij midden door Venlo. Daar begonnen de mensen te zingen Venlo mien sjtetje. Toen wij in Roermond terug kwamen lag de stad in puin. Ik zat op de St Jozefschool en deze werd toen gebruikt als slaapplaats voor de Engelse militairen. Dagelijks zag je ze in jeeps en pantservoertuigen door de stad rijden. Dit heeft heel veel indruk op mij gemaakt.
2 ) As ich truuk dink aan de bevrijding den ....?: Dan waren er in Roermond veel mensen opgepakt die met de Duitsers hadden samengewerkt. De gevangenis aan de Pollaertstraat zat vol met deze verraders. Zij marcheerde elke dag met schoppen op de schouders om de tankvallen die rond de stad lagen dicht te gooien. Daarnaast werden Duitse krijgsgevangenen gebruikt voor de mijnenvelden in en om de stad onschadelijk te maken.
3 ) Zoote der bie uch soldaote in hoes? Witj gae missjien nog welke en gedrooge die zich ein bietje ?: De huizen in onze straat waren allemaal doorgeslagen door de Duitsers zodat ze door alle huizen konden gaan. Na de bevrijding zijn er geen soldaten in ons huis verbleven. Wel weet ik dat de bevrijders zich als vrienden van ons gedroegen. Wij keken tegen ze op en het bleken mensen te zijn, geen wezens.
4 ) ' eigen vraag ' : Wat is u het meest bijgebleven van de bevrijding?
Dat ik voor het eerst in mijn leven een zwarte militair heb gezien.